Wikos blogg

Strategi og taktikk

Publisert 4. nov 2011 - Skriv ut dette!

Av Torbjørn Wilhelmsen, wikos.no

 

Strategy is doing right things – tactics is doing things right

En av nettdiskusjonene jeg følger har tatt opp spørsmålet om kvalitet. Konklusjonen så langt er at begrepet ”kvalitet” nærmest er å regne som religion for de som blir hekta på temaet. Men så kom en av nettdebattantene med et gullkorn jeg likte: ”Strategi er å gjøre de rette tingene, taktikk er å gjøre tingene rett.”

Strategibegrepet har også potensial for uendelige debatter med religiøse overtoner. Min enkle devise om strategi er at ”strategi angir retningen på veien mot målet”. Du skal til toppen av Ulriken. Skal du gå via Vidden, skal du ta Korketrekkeren eller løper du opp under svevebanen? De fleste spreke med godt hjerte vil si at det raskeste er å løpe opp under Ulriksbanen. Vel, det kommer jo an på hvor du er i utgangspunktet. Er utgangspunktet på Nattlandsfjellet, på Haukeland Universitetssykehus eller på Varegghytten? Før du kan gjøre det rette valget – eller de rette tingene – må du vite hvor du er. I strategiprosesser er betydningen av å definere nå-situasjonen ofte undervurdert. Ikke slik å forstå at ikke ledelsen vet hvor i landskapet de befinner seg, men har de fortalt det til alle kollegene i virksomheten? Til aksjonærene?

Taktikken i vår Ulriken-konkurranse må jo handle om kondisjon og muskestyrke, skotøy, klær, niste og annet utstyr – avhengig av årstid, vær og føreforhold. I det taktiske spillet må en gjøre tingene rett. Om du står på Montana og skal løpe opp til Ulriksmasten, men glemmer at du kun har sandaler på beina, er sjansene gode for at en konkurrent ved siden av kommer opp før deg med sine lette fjellsko på beina.

Slik kan en lage illustrasjoner i det uendelige. Det kan til og med være fornøyelig. Men å glemme taktikken i strategispillet kan få fatale følger.

Vis listen over blogginnlegg

Legg inn et svar